Pelyněk (Artemisia)

Pelyněk je rod z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Rostliny tohoto rodu jsou  jednoleté, dvouleté či vytrvalé. Bývají často aromatické, jemně chlupaté (vyskytují se i lysé) a mohou dorůst do výšky až 300 cm. Existuje mnoho druhů pelyňku (jen u nás se vyskytuje cca 17 druhů), nejznámější jsou pelyněk černobýl a pelyněk pravý. Éterický olej se získává parovodní destilací z listů a květů. Díky vysokému obsahu thujonu má pelyněk charakteristický zápach, podobný túji. Je nahořklý, bylinný, lehce připomíná dřeviny a jehličí. Nesmí se užívat vnitřně a používat v těhotenství.

Po silném zředění se používá v kosmetice hlavně jako deodorační prostředek a repelent, protože je vysoce jedovatý pro hmyz. Dále se přidává do pleťové péče, určené pro problematickou pokožku a můžeme ho najít i v šamponech. Obnovuje kožní buňky, zabraňuje padání vlasů. Přidává se do mastí proti revmatickým bolestem. Má protiplísňový účinek. Pelyněk bývá součástí kapslí proti parazitům. Bojuje s infekcemi, stimuluje vylučování hormonů a povzbuzuje děložní činnost. Léčí se jím poruchy trávení a jater.

Produkty, ve kterých Pelyněk (Artemisia) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: