Pepř dlouhý (Piper longum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: pepřovník dlouhý, pepř pipali, pepř pippali
Pepřovník dlouhý je tropická rostlina z čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae), jejíž plody (bobule) u nás nejsou příliš známé a jejich vzhled připomíná jehnědy. Sbírají se zelené a bobule se potom suší na slunci. Pochází z monzunových lesů v jihozápadní části přední Indie a do Evropy se dostal už před více než 3 000 lety. Je používán hlavně v Indii a muslimských částech Afriky (Maroko a Etiopie). Je velmi ostrý a má mírně sladkou chuť i vůni. V Indii se přidává do zeleninových směsí a omáček (chutney). Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a římským kmínem.
Rostlina byla používána už v tradičním indickém lékařství – ájurvédě. Mezi její účinky patří například zrychlení metabolismu, podpora trávení a chuti k jídlu. Stimuluje srdeční a oběhový systém a působí proti nadýmání. Přisuzují se jí účinky zmírňující menstruační bolesti a také se považuje za přírodní afrodiziakum. V kombinaci s medem pomáhá při kašli, dechových obtížích a horečce. Piperin obsažený v pepři se dokonce používá pro přípravu žaludečních léků. Jeho nadměrná konzumace ale může naopak způsobit překyselení žaludku, jinak působí spíše zásadotvorně.