Pepřovník černý (Piper nigrum)

Pepřovník černý je tropická rostlina (liána) z čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae), jejíž plody (bobule) jsou zřejmě nejrozšířenějším kořením po celém světě. Pochází z jihovýchodní Asie, do Evropy jej dovezl Alexandr Veliký a přes německé obchodníky doputoval až do zemí českých. Z pepřovníku černého se sklízí bobule, které se dále upravují a vzniká tak několik druhů pepře (černý, zelený, červený a bílý). Černý pepř jsou zelené nezralé bobule namočené ve vroucí vodě a pak usušené. Zelený pepř vznikne rychlým sušením nezralých bobulí a následným naložením do octových nebo slaných nálevů. Červený pepř se vytvoří naložením už zralých bobulí a bílý pepř, to jsou oloupané a vysušené zralé plody. Plody, které se ponechají na rostlině, přezrají, zhnědnou, ztratí ostrost a opadají. Bobule pepře obsahují pryskyřice, jež dodávající typickou peprnou chuť, aromatické silice a piperin. Dále jsou v nich (stejně jako v listech) obsaženy flavonoidy, terpenoidy a steroly.

Pepř je považován za jedno z nejstarších koření vůbec, má stimulační účinky na organismus a je považován za afrodiziakum. Pozitivně ovlivňuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Díky pepři se těžká, tučná jídla stávají stravitelnějšími. Kromě kuchyně se pepř používá i v lidovém léčitelství, aromaterapii a kosmetice. Éterický olej (EO) z pepře, který se získává parní destilací nebo lisováním sušených bobulí, podporuje duševní bdělost, koncentraci, zbavuje stresu, tlumí pocity hněvu a odpuzuje negativní energii. Má silně prohřívací efekt (zlepšuje cirkulaci krve, pomáhá proti celulitidě), díky prohřívacím účinkům bývá součástí přípravků na uvolnění svalů a na masáže kloubů při revmatických potížích. Má antioxidační účinky (obsahuje vysoké množství vitaminu C). Působí jako diuretikum, pomáhá při detoxikaci těla a napomáhá hubnutí. Používá se při léčbě lupů, pro eliminaci vrásek a vitiliga. Pročišťuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání a má antiseptické účinky. Pro své výborné dezinfekční účinky se pepř přidává do přípravků určených pro ústní hygienu. V přírodní kosmetice funguje jako konzervant a je součástí klasických mužských vůní. EO je obecně nedráždivý a netoxický, ale mělo by se s ním zacházet opatrně. Doporučuje se vždy ředit v nosném oleji, jinak může způsobit podráždění citlivé pokožky a neměl by se užívat vnitřně. Při velké koncentraci může poškodit ledviny.

Produkty, ve kterých Pepřovník černý (Piper nigrum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: