Perila křovitá (Perilla frutescens)

Perila křovitá připomínající kopřivu je jednoletá léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), která má ráda vlhko. Pěstují se hlavně 2 druhy: Perila křovitá (Perilla frutescens) a perila kadeřavá (Perilla crispa), obě dorůstající do výšky cca 60-100 cm. Listy perily mají srdčitý tvar se zvlněným okrajem a jsou tmavě zelené, zespoda tmavě fialové. Voní po citronu a mají lehce štiplavou i nasládlou chuť. Květy jsou bílé nebo lehce nafialovělé. Perila křovitá původně pochází z oblastí východní a jihovýchodní Asie, tj. z Číny, Korey, Japonska, Indie, Nepálu či Vietnamu. Některé variety se vyskytují i u nás. Perila křovitá obsahuje silici s monoterpeny, tuky, nenasycené esenciální mastné kyseliny - kyselinu linolovou, linoleovou, dále kyselinu pantotenovou, flavonoidy, antokyany, alfa pinen, karyophyllen, apigenin, myristicin, beta sitosterol, vlákninu, vitaminy A, B, C a K, minerály, vápník, draslík, železo a další látky. Perila se využívá ve formě nálevu (ze sušených listů), tinktury, ze semen se za studena lisuje olej. Nejsou známy žádné vedlejší účinky a kontraindikace perily. Neměla by se však užívat dlouhodobě. Není příliš vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Perila křovitá je často využívána v rámci TČM, kde se předepisuje na trávení, jelikož podporuje lepší vylučování trávicích šťáv. V asijských zemích se listy perily používají při tradičním způsobu přípravy pokrmů z korýšů proto, aby se eliminoval jed, obsažený zejména v krabím mase. Dokáže se tak vlastně předejít potravinové alergii. Podle nejnovějších výzkumů je perila bylinou ulevující při bronchitidě, senné rýmě, alergii a astmatu. Tato bylina totiž pomáhá v těle snižovat hladinu histaminu, jenž vyvolává alergickou reakci organismu na vnější podněty. Rovněž napomáhá v případě nachlazení, kašle a rýmy, snižuje horečku a posiluje imunitu. Perila má kromě antialergenních a protizánětlivých vlastností též antioxidační účinky, působí proti depresím a rakovině. Extrakt z perily křovité má pro svůj vysoký podíl omega 3 nenasycených mastných kyselin - až 65 % - schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Perilový olej má mírně sedativní působení, ulevuje od ranní nevolnosti v začátku těhotenství či při obzvláště silném premenstruačním syndromu spojeným s bolestí hlavy a břicha. Olej je též velmi účinný v případě atopického ekzému a při dermatitidě. V oblasti kosmetiky je perila křovitá využívána hlavně pro své antioxidační, protizánětlivé a regenerační vlastnosti.

Produkty, ve kterých Perila křovitá (Perilla frutescens) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: