Petitgrain (Citrus aurantium var. amara leaf oil)

Z větviček a listů pomerančovníku hořkého (Citrus aurantium var. amara) se parovodní destilací získává éterický olej (EO), známý pod názvem petitgrain. Tento název pochází z francouzštiny a znamená malé zrno. Původně byl totiž EO získáván z malých, nezralých plodů stromu. EO se používá v aromaterapii a jako kosmetická složka. Vůně petitgrainu je hluboká, sladká, ovocná a dřevitá. Je spolu s neroli jednou ze složek klasické Eau de Cologne. Éterický olej petitgrain se nesmí užívat vnitřně. Díky jeho silné koncentraci, tak jako je tomu u všech éterických olejů, by se ani petitgrain neměl používat na pokožku nezředěný, může jinak vyvolat alergickou reakci.

Přidává se do parfémů a výrobků osobní péče, určených pro problematickou pleť a vlasové péče, zejména pro vlasy s lupy. Éterický olej petitgrain se používá při poruchách trávení. Dříve byl brán jako protijed proti jedovatému bodnutí nebo kousnutí. Napouštěly se jím tkaniny proti molům. Působí proti infekcím, stafylokokovi, tlumí křeče, zácpy a funguje jako stimulant trávicího systému (pomáhá při nadýmání, pálení žáhy a při žaludečních a dvanácterníkových vředech) a systému oběhového (podporuje srdeční činnost, ale umí i snížit krevní tlak). Harmonizuje funkci nervového systému, pomáhá od negativních myšlenek - používá se jako nervové tonikum.

Produkty, ve kterých Petitgrain (Citrus aurantium var. amara leaf oil) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: