Petržel zahradní (Petroselinum crispum)

Petržel zahradní je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých. Má dutou rýhovanou lodyhu, která dorůstá výšky až tři čtvrtě metru. Horní část lodyhy je větvená a vyrůstá na ní mnoho tmavozelených lístků. Květ petržele je drobný s nažloutlou barvou. Plodem jsou pak vejčité dvounažky. Petržel je poměrně rozšířenou bylinou, z níž se využívá jak nať, tak kořen, který je oblíbenou zeleninou do polévek apod. Obsahuje množství silic, flavonoidů, glykosidů a také proteinů a je bohatým zdrojem hořčíku a vitaminu C.

Petržel působí příznivě na střeva, močový měchýř nebo dělohu. Je také vhodná k posílení dásní při paradentóze a díky provitaminu A přispívá ke zlepšování zraku. Dále podporuje správné fungování nadledvinek a štítné žlázy. Užívá se ve formě macerátů, šťáv nebo nálevů a rovněž se zpracovává homeopaticky. S petrželí se ale setkáme také v pleťové kosmetice, a sice ve formě oleje z petrželových semínek či výtažku nebo éterického oleje, který se přidává do krémů, pleťových vod nebo tonik. Petržel je vhodná pro suchou, citlivou i problematickou pleť. Má výborné čisticí a regenerační účinky, napomáhá hojení a sjednocení barevného tónu pokožky. Díky tomu, že zklidňuje, je vhodná při vyrážkách.

Produkty, ve kterých Petržel zahradní (Petroselinum crispum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: