Jen 26. 3. bomba výprodej se slevou 15-50 %

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol je hojně rozšířená konzervační přísada, která se přidává do kosmetických produktů, aby zpomalila růst nežádoucích bakterií, zafixovala vonné látky (zabraňuje rychlému odpařování), a tím chránila produkt před znehodnocením a prodloužila jeho trvanlivost. Tato bezbarvá, mírně viskózní olejovitá kapalina, rozpustná ve vodě a oleji, se přirozeně vyskytuje například v zeleném čaji nebo čekance, avšak ke kosmetickým účelům je téměř vždy vyráběna synteticky. Maximální povolené množství látky je 1 %.

Phenoxyethanol je efektivní konzervant, který v mnoha případech nahrazuje vysoce problematické parabeny. Přidává se do pleťových přípravků (podkladové a hydratační krémy), tělové a vlasové kosmetiky (šampóny, vlasové gely, kondicionéry, tělové krémy) a stejně tak i do dekorativní kosmetiky (oční stíny a linky, řasenky, make-upy, pudry). Ve farmaceutickém průmyslu se používá jako přísada do vakcín. Může však způsobovat alergické reakce - podráždění kůže, očí a okolí rtů, může vyvolat dermatitidu a zhoršovat ekzémy. Měly by se mu vyhnout kojící matky (použití v krému na bradavky) - při kojení totiž může dojít k přenosu na dítě, které pak může zvracet, trpět dehydratací a průjmem. Může být rovněž toxický a nepříznivě tak působit na mozek a centrální nervový systém. Při pokusech na krysách byly zjištěny změny chromozomů, to vyvolalo genetické mutace a nesprávné funkce celého organismu.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: