Phyllanthus niruri

Phyllanthus niruri je drobná vzpřímená tropická rostlina z čeledi pryšcovitých, dorůstající do výšky 30-40 cm. Má drobné lístky vyrůstající z dlouhých řapíků a kvete malými bílými květy. Vyskytuje se v tropických oblastech celého světa. Původem asi pochází z deštných pralesů okolo Amazonky. Tato léčivá bylina se mezi jihoamerickými indiány používá už od nepaměti jako lék eliminující žlučníkové a ledvinové kameny a ostatní problémy související s ledvinami. K léčebným účelům se sbírá nadzemní část rostliny. Používá se ve formě čaje, u nás spíše ve formě potravinových doplňků. K důležitým obsahovým látkám rostliny patří alkaloidy, steroly, terpeny, lignany, flavonoidy, třísloviny, saponiny, rutin, limonen a vitamin C.

Phyllanthus niruri má diuretické, spazmolytické (protikřečové), protizánětlivé, antivirotické, antibakteriální, antipyretické a analgetické účinky. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi a posiluje funkci jater. Kromě toho, že rozpouští žlučníkové a ledvinové kameny, také preventivně brání jejich vzniku díky své schopnosti odbourávat kyselinu močovou, což má pozitivní vliv na řadu kloubních onemocnění, jako je dna, revmatismus, bolesti kloubů apod. Dále se používá při kolice, nadýmání, diabetes, horečce, chřipce, nachlazení, bronchitidě, astmatu, anemii či žloutence. Pomáhá při infekcích močového měchýře, prostaty a pochvy. Upravuje menstruační cyklus, má také pozitivní vliv na trávení, zejména pak trávení tuků. Phyllanthus niruri je účinná proti střevním parazitům, celkově organismus čistí a podporuje léčbu nádorových onemocnění. Používá se také v dermatologii, díky své schopnosti urychlovat léčbu ran.

Produkty, ve kterých Phyllanthus niruri najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: