Phyllostachis bambusoides

Bambus je rostlina pocházející z Asie. Tvoří vzpřímená stébla, která časem tvrdnou a mohou dosáhnout několikametrových rozměrů. V podstatě se jedná o přerostlou zdřevnatělou trávu. Existuje celkem až 1000 druhů bambusů. Každý z nich má specifické vlastnosti a díky tomu také široké pole využitelnosti. Patří mezi snadno udržitelné suroviny. Nejsou moc náročné na živiny, nemusí se proto hnojit syntetickými hnojivy, rychle rostou (nejrychleji rostoucí druhy bambusů mohou vyrůst až o 1 m za den) a navíc zpevňují půdu a zabraňují erozi díky kořenům, které vytvářejí hustou síť. Výrobky z bambusu jsou rozložitelné, nezatěžují tak životní prostředí. Phyllostachis bambusiodes je zřejmě nejběžnější druh bambusu, který dosahuje výšky 15-22 m. Pěstuje se v zemích s teplejším klimatem. Oblibě se těší především v Japonsku. Potřebuje dlouhá teplá léta a pouze mírné zimy.

Jeho stébla jsou hladká, vzpřímená a mimořádně kvalitní. Je to preferovaný druh pro stavbu a výrobu nábytku. Jeho životnost je kolem 15-20 let. Dá se také využít v kuchyni, výhonky obsahují bílkoviny a sacharidy, a tak je vynikajícím zdrojem energie. Své místo nachází bambus i v kosmetice. Slouží jako materiál pro výrobu ekologických obalů kosmetických přípravků. Někteří výrobci navíc tyto obaly navrhují tak, aby se daly znovu doplnit a nebylo tak potřeba stále nových plastových obalů. Z bambusu se také vyrábí rukojeti pro kartáče či hřebeny. Výtažky z bambusu se přidávají do pleťové a vlasové kosmetiky pro své hydratační a regenerační schopnosti. Pleť zpevňují, posilují narušený povrch vlasů a dokáží také zklidnit podrážděnou pokožku hlavy.

Produkty, ve kterých Phyllostachis bambusoides najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: