Pimentovník (Pimenta racemosa)

Pimentovník P. racemosa je středně vysoký tropický stálezelený strom s kožovitými, aromatickými listy vejčitého tvaru. Bílé květy jsou pětičetné, seskupené v květenstvích, plody jsou kulaté bobule, v zralosti černé. Pochází z ostrovů v Karibském moři, kde roste v tropických lesích s velkým množstvím srážek. V současnosti se pěstuje také v jiných tropických oblastech světa, např. v Oceánii.

Silně aromatické listy pimentovníku Pimenta racemosa se používají zejména v karibské oblasti jako koření. Podobně jako bobkový list se přidávají do omáček, polévek a jiných jídel. Zavěšené v domech slouží jako přírodní osvěžovač vzduchu. Čaj z nich se používá v lidovém léčitelství proti chřipce a horečce. Destilací se z listů získává éterický olej používaný jako přísada v kosmetice. Je zlatohnědý, výrazně aromatický s kořeněnou vůní, obsahuje eugenol, myrcen a další látky. Má antiseptické a tonizující účinky, podporuje prokrvení. Bývá součástí pánských toaletních vod, vod po holení, vlasových tonik i masážních přípravků na bolavé svaly. Kvůli antiseptickým účinkům se přidává do přípravků na mastné vlasy či na problematickou a mastnou pleť s akné. Vnitřně se nepoužívá, při vnějším použití může mít dráždivé účinky.

Produkty, ve kterých Pimentovník (Pimenta racemosa) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: