Plumérie (Plumeria)

Plumérie je rod tropických rostlin z čeledi toješťovitých. K tomuto rodu patří velké množství druhů, mezi nejznámější patří plumérie červená, p. alba, p. obtusa, p. pudica. Plumérie jsou obvykle opadavé, různě vysoké keře nebo stromy s jednoduchými kožovitými střídavými listy a nápadnými krásnými květy různých barev. Rostliny při poranění roní bílé latexové mléko. Květy seskupené v květenstvích jsou až 5 cm velké, mají širokou škálu barev od bílé a žluté až po červenou a velmi intenzivně voní (zejména v noci). Jejich korunní lístky mají zvláštní uspořádání připomínající větrník. Plumérie pocházejí původně pravděpodobně z tropických oblastí střední Ameriky. V současnosti se s nimi lze setkat v tropech a subtropech celého světa, zejména v Karibiku, Polynésii či Asii, kde jsou hojně pěstovány jako okrasné dřeviny.

Květy plumérie jsou mimořádně krásné, v mnoha částech světa se využívají na dekorativní účely při různých společenských příležitostech či náboženských obřadech, vyrábějí se z nich květinové girlandy či věnce. Květ plumérie je jedním ze symbolů Havajských ostrovů. Kromě vzhledu vynikají květy plumérie, nazývané také frangipani, také svou mimořádně příjemnou, bohatou a exotickou květinovou vůní s ovocnými tóny. Esenciální olej z plumérie se využívá v kosmetice na výrobu parfémů, plumerie se také přidává do různých kosmetických produktů pro tělovou i vlasovou péči, kterým dodává příjemnou vůni. Kromě toho má i hydratační a zklidňující účinky. Tato rostlina má poměrně široké využití v domorodé medicíně Latinské Ameriky a také v tradiční čínské a indické medicíně. V minulosti se používala např. při léčbě úplavice, tuberkulózy, cholery aj. Plumérie obsahují iridoidní glykosidy, steroly, triterpenoidy, alkaloidy a třísloviny, některé z obsažených látek mají antibakteriální účinky. Plumérie jsou mírně jedovaté. U citlivých osob může šťáva z rostlin podráždit kůži.

Produkty, ve kterých Plumérie (Plumeria) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: