Podzemnice olejná (Arachis hypogaea)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: arašídy, burské oříšky, buráky, peanut
Podzemnice olejná je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae) dorůstající výšky 30-60 cm. Květy žluté až žlutooranžové barvy objevující se od března do srpna mají zpočátku krátké, vzpřímené stopky, které se po opylení prodlužují a zavrtávají 3-6 cm hluboko do země. Tam vytvářejí plody, což jsou válcovité, mírně kožovité a nepukavé lusky obsahující 1-7 semen známých jako arašídy. Podzemnice je původem pravděpodobně z Jižní Ameriky - Peru a Ekvádoru, odkud se rozšířila i do Evropy. Pěstuje se v oblastech tropů a subtropů. V semenech jsou přítomny oleje, bílkoviny, sacharidy a vysoké množství flavonoidu resveratrolu. Arašídy dále obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, cholin, vitaminy E a H, celou řadu minerálů a stopových prvků, např. draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo, síru, mangan, měď, zinek, nikl, selen či chrom. Z burských oříšků se lisuje olej, z něhož se vyrábí arašídové máslo. Arašídy je vhodnější konzumovat nesolené. Jedinci alergičtí na ořechy by neměli jíst buráky ani je používat v jiné formě, protože by mohli dostat anafylaktický šok.
Dávní Inkové a Aztékové užívali semen podzemnice olejné k rychlému doplnění energie. Buráky lze jíst za syrova, dají se pražit, sušit, péct, nakládat do soli či cukru, sirupu nebo vařit. Díky obsaženým látkám mají arašídy vysoce antioxidační a antibakteriální vlastnosti, zpomalují stárnutí buněk i orgánů, předcházejí degeneraci mozku. Arašídy též posilují nervovou soustavu, blahodárně působí na krvetvorbu, krevní oběh a látkovou výměnu. Konzumace burských oříšků je dobrou prevencí před onemocněním cukrovkou, zároveň dobře působí proti zubnímu kazu a různým kožním chorobám. V léčitelství, ale i ve farmacii se také používá ze semen lisovaný arašídový olej, který má příznivý vliv na trávení a celkové posílení organismu. Dá se využít k očistnému olejovému výplachu dutiny ústní či jako nosný olej k přípravě masážních olejů a emulzí. Arašídový olej lze přidávat do jídla, salátů, arašídového másla, ztužených tuků, ale tvoří též součást různých kosmetických přípravků. Uplatní se např. při výrobě mýdel, krémů na holení, šamponů nebo barev.