Polyethylene

Polyethylen je termoplast, který vzniká polymerací ethenu. Je jedním z nejvíce používaných plastů vůbec. V kosmetickém průmyslu jej najdeme v různých výrobcích pro péči o pokožku a dekorativní kosmetice, jako jsou oční linky, řasenky, oční stíny, tužky na obočí, rtěnky, růže, práškové pudry, laky na nehty a základy pod make-up. Stejně tak se objevuje jako přísada v přípravcích osobní hygieny. Díky svým všestranným vlastnostem je používaný jako abrazivní přísada, lepidlo, pojivo, objemové činidlo, stabilizátor emulze a pro zlepšení viskozity výrobku. Typicky jej lze nalézt jako malé kuličky v peelingových přípravcích nebo zubních pastách, kde plní obrušující funkci.

Polyethylen vykazuje nízké riziko podráždění kůže, podle některých názorů je toxický pro imunitní systém a potencionální karcinogen v případě, že je vpraven přímo do těla. Výrobky s polyethylenem by se neměly používat na poškozenou nebo jakkoli podrážděnou pokožku. Představuje potenciální riziko podráždění očí, plic a kůže. Pro mnohé je diskutabilní kvůli tomu, že se do něj při výrobě mohou dostat toxické látky jako je např. 1,4-dioxan, spojovaný s rakovinovým bujením.

Produkty, ve kterých Polyethylene najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: