Polyfenoly

Polyfenoly jsou chemické sloučeniny, které můžeme najít v rostlinných materiálech. Vykazují antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Největší obsah jich je např. v zeleném čaji a hroznovém víně. Mnohé publikace ukazují na antioxidační vlastnosti polyfenolů, které daleko převyšují vlastnosti běžnějších antioxidantů jako je vitamín E a C. Skupina polyfenolů se dělí na několik podskupin, patří mezi ně např. flavonoidy nebo taniny (třísloviny). 
 
Flavonoidy jsou rostlinná barviva nacházející se ve slupkách, semenech, listech a dalších částech rostlin. Snaží se zpomalit přirozený proces stárnutí a chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Flavonoidy zpevňují a regenerují cévy. Umožňují také volnější průtok krve. Patří mezi ně borůvky, ostružiny, maliny, kakao, rajčata, červené víno a podobně. Najdeme je v superpotravinách jako je mladý ječmen, spirulina a chlorella.
 
Taniny jsou rostlinné polyfenoly trpké či hořké chuti. Pomáhají při potížích se zažíváním a k zastavení krvácení. Patří sem např. borůvky, jahody, brusinky a trnky.
 
Do skupiny polyfenolů patří i resveratrol, což je látka, která je známá svými antioxidačními a antibakteriálními vlastnostmi. Nejvíce ho je v červeném hroznovém víně. 

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: