Polyhydroxystearic acid

Polyhydroxystearic acid, česky kyselina polyhydroxystearová, je netoxický polymer (polymerický ester) kyseliny hydroxystearové. Pochází buď z rostlinného nebo živočišného materiálu a může být vyrobena také laboratorně. Nejčastěji se odvozuje z ricinového oleje. Vyskytuje se ve formě jantarové až hnědé viskózní kapaliny či měkkého, mazlavého, ohebného vosku (teplota tání je 50-70 °C). Kyselina polyhydroxystearová je nerozpustná ve vodě, rozpustná v oleji. Používá se jako suspendační a dispergační činidlo, zahušťovadlo, emulgátor. Snižuje povrchové napětí látek a podporuje jejich vzájemnou vazbu. Zlepšuje roztíratelnost a konzistenci u pleťových krémů, tělových mlék a velmi často se přidává do výrobků na opalování, protože podporuje dobré rozložení pigmentů. Kyselina polyhydroxystearová se používá také ve výrobcích dekorativní kosmetiky. Zatím je řazená mezi látky s nízkým bezpečnostním rizikem a dále se zkoumá. Je povolená v certifikované bio kosmetice. Vhodnost pro vegany závisí na jejím původu.

Produkty, ve kterých Polyhydroxystearic acid najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: