Pomelo (Citrus grandis)

Pomelo je stálezelený strom z čeledi routovitých (Rutaceae) dorůstající do výšky 5-15 m. Jeho vonné květy jsou bílé či nažloutlé. Plodem je hesperidium (modifikovaná bobule citrusů) zvané pomelo, o průměru 10-30 cm, které může dorůst do váhy až 5 kg. Pomelo je největším citrusovým plodem. Toto chutné ovoce má jedno specifikum oproti jiným citrusovým plodům, musí se dokonale oloupat. Pod svrchní vrstvou slupky je ještě tenká bílá vrstva (tzv. albedo), která je velmi hořká a pokud by zůstala na dužině, velmi by zkazila její chuť. Pomelo pochází z jihovýchodní Asie, odkud se rozšířil do celého světa. Dnes se pěstuje hlavně v USA, Číně a Mexiku. V Evropě je to Španělsko. Co se půdy týče, vyžaduje vlhké, živinami dobře zásobené půdy. Nicméně je schopen růst na místech se zvýšenou koncentrací těžkých kovů (např. v Malajsii). Pomelo obsahuje minerály (draslík, železo, hořčík, sodík) a vitamíny C a A, hodně vody a poměrně málo kalorií, takže je vhodným ovocem dietního jídelníčku lidí, kteří se snaží snížit hladinu cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jako přírodní lék je oblíbený zejména v Číně, kde se k těmto účelům zpracovávají různé části rostliny, hlavně semena, květy, kůra plodů (slupka) či nakrájené a vysušené plátky dužiny.

Pomelo se doporučuje při žaludečních potížích, kašli, zahlenění a také při kocovině. Protože je bohaté na vlákninu, pomáhá dobrému trávení a bojuje proti průjmům a zácpám. Je to také silný antioxidant, takže tělo chrání před působením volných radikálů a oxidačním stresem. Díky zvýšenému obsahu draslíku posiluje také kosti a pomáhá předcházet osteoporóze. Draslík je také důležitý pro vstřebávání minerálních látek a udržování optimální hustoty vápníku v kostech. Jelikož pomelo obsahuje furanokumariny (přírodní obranné látky – toxiny), může negativně ovlivňovat působení některých léků. Jeho antioxidačních účinků se užívá i v kosmetice. Díky nim zůstává pleť vyživená a hydratovaná, bez viditelných vrásek. Vitamin A pak udržuje jasnou pleť bez akné. Díky těmto účinkům se přidává do široké škály kosmetických přípravků. V případě esenciálního oleje, který se vyrábí lisováním ze slupek a je jednou z forem používanou v kosmetice je potřeba brát na zřetel, že je fototoxický, a tudíž by kůže po jeho aplikaci neměla být vystavena slunci, protože může dojít k nepříjemným kožním reakcím (zarudnutí, bolestivost, puchýře apod.).

Pozn.: Křížencem pomela a jamajského druhu pomeranče (Citrus sinensis) vznikl grapefruit.

Produkty, ve kterých Pomelo (Citrus grandis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: