Pomerančovník čínský (Citrus sinensis)

Pomerančovník čínský, botanicky Citrus sinensis, je stálezelený strom dorůstající do výšky 10 m. Roste hlavně v Asii a ve Středomoří. Kvete krásnými bílými květy v období od března do června. Jeho plody jsou kulovité, oranžové barvy. Éterický olej se lisuje za studena nebo extrahuje ze slupek oplodí, má nazelenalou nebo jasně žlutou barvu. Jeho hlavními složkami jsou limonen a myrcen. U limonenu můžeme hovořit o obsahu až 97 % v závislosti na původu rostliny, ze které pocházely plody vybrané k lisování. Citrus sinensis je vhodný pro těhotné ženy (může se používat od ukončeného 3. měsíce těhotenství) i pro děti od tří let. Při zvláště vysokých dávkách může ale vyvolat zvracení, nevolnosti a ztrátu chuti k jídlu. Jeho nevýhodou je fototoxicita, reaguje s přímým slunečním světlem a narušuje pigmentaci pleti. Pokud je silice čistá, může se přidat např. do těsta na pečení.

Éterický olej z pomerančovníku čínského se používá v aromaterapii i lidové medicíně k léčbě všemožných neduhů. Kyselá a hypnotizující vůně pomeranče uklidňuje smysly. V lidovém léčitelství a aromapsychologii se doporučuje při problémech oběhové soustavy, při hyperaktivitě u dětí, jako antidepresivum, afrodiziakum, diuretikum a při problémech močopohlavního ústrojí. Zlepšuje činnost trávicí soustavy, podporuje vylučování žluči a žaludečních šťáv a mírní křečové stavy. V kosmetickém průmyslu se Citrus sinensis, respektive jeho extrakty nebo éterický olej používá hlavně kvůli jeho antioxidační aktivitě. Podporuje vylučování škodlivin z pokožky, zlepšuje hojení problematické kůže, čistí a obnovuje buněčnou strukturu pleti, podporuje cirkulaci krve, dodává kůži potřebný jas a vyrovnává její tón a mírní viditelnost vrásek. Je vhodný jako součást výrobků péče o problematickou, suchou a stárnoucí pleť. Ve vlasové kosmetice najdeme Citrus sinensis jako součást produktů pro péči o mastné vlasy a přípravků proti lupům. Působí mírně antibioticky a funguje proto ve výrobku jako přírodní konzervant. Využívá se jako parfemační činidlo a deodorant. Citrus sinensis je povolený v certifikované přírodní kosmetice. Může být problematický pro ty, kteří trpí alergií na citrusové plody. Jinak je dobře snášený. Citrusové éterické oleje míchejte vždy s nosným olejem. U obzvlášť citlivých osob doporučujeme test kožní snášenlivosti.

Produkty, ve kterých Pomerančovník čínský (Citrus sinensis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: