Pórnatka kokosová (Poria cocos)

Pórnatka kokosová, latinsky Wolfiporia extensa, anglicky Poria cocos, je dřevokazná houba. Roste v kořenech jehličnanů (nejčastěji borovic), které rozkládá. Pod zemí vytváří velké shluky podhoubí, sklerocia, ve tvaru kokosového ořechu. Podle toho získala houba své jméno. Jejich vnitřek tvoří bílá, mírně nasládlá, dužnina a houba v nich přežívá nepříznivé podmínky. Pórnatka se vyskytuje v teplých oblastech Číny, Japonska a téměř celé Ameriky. V Číně je známa již z období 400 př.n.l., kdy byla konzumována jako omlazující a životodárná potravina. Patří mezi nejstarší léčivé a velmi respektované prostředky tradiční čínské medicíny. V Americe získala přezdívku “americké brambory” nebo “indiánský chléb”, protože američtí Indiáni z ní v době hladu připravovali jakési chlebové placky. Obsahuje řadu aktivních látek, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin, polysacharidů, minerálů a vitaminů skupiny B.

Moderní výzkumy prokazují protizánětlivé, protinádorové, antimutagenní a imunostimulační účinky. Zvyšuje aktivitu prostředků podávaných při chemoterapii. Jako diuretikum pomáhá odvádět otoky a podporuje funkci močového měchýře. Snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a správnou činnost sleziny. Sedativní účinek pórnatky podporuje hluboký a kvalitní spánek, bojuje proti stresu, nervozitě a vyčerpanosti. Extrakt ze sklerocia pórnatky kokosové se využívá v kosmetických přípravcích. Hydratuje, zklidňuje a vyživuje pokožku. Má antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, působí proti stárnutí. Léčí kuperózu, lupénku a jiná zánětlivá kožní onemocnění. Pórnatka nabízí ochranu před škodlivými vlivy prostředí a je vhodná pro všechny typy pleti. Nejsou známy žádné vedlejší nebo nežádoucí účinky.

Produkty, ve kterých Pórnatka kokosová (Poria cocos) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: