Potassium hydroxide

Hydroxid draselný je žíravá anorganická látka, která je velmi zásaditá a vyrábí se elektrolýzou ze soli chloridu draselného a vody. Má podobu drobných peciček nebo bílých vloček. Ve větších koncentracích je hydroxid draselný velmi nebezpečnou chemikálií, která může způsobit vážné podráždění či popálení pokožky, očí i vnitřních orgánů. Hydroxid draselný má silně korozivní účinky na látky organického původu. Používá se také v kosmetice, je však nutné ho přidávat ve velmi malém množství (tisíciny procenta). Slouží zde jako regulátor pH. V množství, které se přidává do kosmetických produktů není brán jako zdraví nebezpečná látka.

Hydroxid draselný bývá součástí tekutých mýdel, pěn do koupele, čisticích produktů, vůní, barev na vlasy, šamponů, kosmetiky na holení nebo pečující pleťové kosmetiky. Můžeme ho v maličkém množství nalézt také ve složení některých potravin, častokrát pod označením E525, kde slouží jako regulátor kyselosti. Používá se při výrobě instantních čajů a různých přísad pocházejících z mléka (např. kojenecká strava). Kromě toho je hydroxid draselný známý a poměrně rozšířených prostředkem na čištění potrubí a odpadů, používá se jako odmašťovač a slouží také k bělení textilií. 

Produkty, ve kterých Potassium hydroxide najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: