Prinsepia utilis

Prinsepia utilis je asijský listnatý keř z čeledi růžovitých. Je vysoký obvykle do 3 m, má trnité větve s podlouhlými kopinatými až vejčitými listy. Květy jsou bílé a vonné, plody mají velikost třešní, jsou mírně podlouhlé, fialové a jedlé. Obsahují 1 velké semeno s vysokým obsahem oleje. Prinsepia roste na slunečných horských svazích v blízkosti vodních toků ve velmi vysokých nadmořských výškách v Himalájích, např. v Nepálu, Číně, Indii či Pákistánu. Tyto dřeviny mají rozsáhlý kořenový systém, pomáhají proto zabraňovat erozi půdy.

Ovoce Prisepie má příjemnou chuť a konzumuje se syrové i vařené. Kromě toho je zdrojem fialového barviva. Plody obsahují velká semena, která jsou surovinou pro výrobu oleje. Olej je rovněž jedlý, obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Má široké uplatnění v kuchyni, léčitelství i péči o vlasy a pleť. Jako potravina působí příznivě na hladinu cholesterolu. V léčitelství se používá zevně při léčbě revmatismu a namožených svalech, má prokrvující účinky a zmírňuje bolest. Při nachlazení se ním potírá čelo a spánky. Pasta ze semen se aplikuje na pokožku při kožních onemocněních a ekzémech. Olej ze semen rostliny Principia utilis, někdy nazývaný také dhatelo olej, má využití rovněž v přírodní kosmetice, a to jako součást produktů péče o pleť i o vlasy. Zabraňuje jejich vysušování a pomáhá obnovit ochrannou bariéru. Vlasům dodává lesk. Je vhodný i při dermatitidě a ekzémech.

Produkty, ve kterých Prinsepia utilis najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: