Propylene glycol

Propylenglykol je syntetický, uměle vytvořený alkohol, který se získává z ropy nebo z rostlinných zdrojů (fermentací kvasinek). Vyskytuje se ve formě bezbarvé kapaliny s nahořklou chutí bez zápachu. Využití nachází v kosmetickém i potravinářském průmyslu, kde se označuje jako E1520. V kosmetických přípravcích pro povrchové užívání má povolenou koncentraci až 98%, přípravky na ústní hygienu mohou mít až 92%. Ovšem při koncentraci už 2% může podráždit pokožku, zvláště tu citlivou, a vyvolat kontaktní dermatitidu, kopřivku a alergickou reakci. Propylenglykol je také spojován s astmatem, může vyvolat změny na mozku, játrech a ledvinách, tato fakta ovšem nejsou plně a dlouhodobě prozkoumaná.

Propylenglykol na sebe váže vodu (přitahuje ji podobně jako glycerin), tím pokožku hydratuje a zvlhčuje. Usnadňuje vstřebávání dalších látek do hlubších vrstev pleti, zlepšuje tak její elasticitu, pružnost, zabraňuje jejímu vysušování a šupinatění. Pokožka je poté jemnější a působí zdravěji a mladistvě. V kosmetických přípravcích funguje také jako rozpouštědlo a snižuje jeho viskozitu. Lidský organismus přeměňuje propylenglykol na kyselinu mléčnou, která je pro tělo přirozenou látkou, nereaguje na ni tak jako na cizí složku, naopak ji dokáže dále využít.

Produkty, ve kterých Propylene glycol najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: