Protium copal

Protium copal je středně velký strom vysoký až 30 metrů. Pochází ze Střední Ameriky, Belize, Guatemaly a Mexika. Roste zejména ve vlhkém tropickém deštném pralese v nadmořských výškách kolem 350 m. Strom se sklízí pro svou pryskyřici, která se často používá jako kadidlo a k výrobě léčivých mastí. Dřevo se používá pro více účelů, včetně výstavby venkovských domů a pro výrobu stožárů, nábytku, malých člunů a jako palivo. Copal pochází z jazyka Nahuatl ze slova "copalli", což znamená kadidlo, Nahuatl byl jazykem Aztéků. V historii sloužil Protium copal hlavně jako náboženský obřadní strom.

Používá se hlavně při aromaterapii pro jeho očistné a ochranné účinky. Pomáhá zlepšit náladu, harmonizovat mysl, podporuje spánek a očistné procesy v těle. Olej z Protium copal se používá také v léčitelství jako pomoc při infekci horních cest dýchacích, kožních onemocněních jako například houbové mykózy, dermatitidy nebo impetiga. Dále používá při léčbě svalových bolestí a artritidy. Má antiseptické účinky.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: