Pšenice (Wheat)

Pšenice je rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Rod pšenice zahrnuje asi dvacet druhů jak planých, tak i šlechtěných. Původem pochází z oblasti Jihozápadní Asie. Pšenice se pěstuje se zejména pro zrno, které se využívá jako potravina, krmino i surovina. Zužitkovávají se z ní však i stébla (sláma) a otruby. Z pšenice se vyrábí pečivo, těstoviny, lihoviny, pivo či škrob. Pšenice má dlouhou trvanlivost a dobře se skladuje, má ovšem také vysoký obsah lepku (glutenu), který není zdraví prospěšný a může být potenciálním alergenem. U velké části populace se projevuje nesnášenlivost na lepek, tzv. celiakie, a i proto se stala pšenice terčem kritiky ze stran odborníků na výživu. Existují však i zdravější druhy pšenice jako např. červená nebo špalda. Z vylisovaných výhonků mladé pšenice se připravuje nápoj (wheatgrass/pšeničná tráva), který je zdrojem enzymů, minerálů a vitaminu B12. Podporuje imunitu a napomáhá správnému trávení, pomáhá léčit vysoký krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí pozitivně na kůži (jako prevence celulitidy) a působí také zásadotvorně, takže pomáhá odkyselit organismus.

Lisováním pšeničných klíčků za studena se vyrábí olej, který obsahuje koenzym Q10, kyselinu linoleovou a olejovou, vitaminy skupiny B, lecitin, dále vitamin E, K, D a minerály (fosfor a železo). Díky tomu je velmi účinný na zralou pleť. Má hydratační, regenerační a antioxidační účinky. Používá se v přípravcích péče o pleť suchou a citlivou. Je jednou z nejlepších složek na rty a citlivou kůži očních víček. Vyhlazuje vrásky, odstraňuje odumřelé buňky a podráždění a obnovuje hydrolipidový plášť pokožky. V kosmetice se také setkáváme s exktraktem z pšeničných klíčků, který se používá jako obnova bariérové funkce pokožky. V kosmetických produktech vlasové péče plní funkci kondicionéru. Obnovuje elasticitu vlasů a jejich lesk a chrání před působením UV záření.

Produkty, ve kterých Pšenice (Wheat) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: