pšeničný sirup
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Wheat syrup
Pšeničný sirup je sladidlo získané z pšeničného škrobu, které má podobu viskózní nažloutlé kapaliny s jemnou chutí, nejvíce podobnou medu. Získává se hydrolýzou pšeničného škrobu, následovanou isomerací cukerných složek. Neobsahuje bílý cukr ani umělá sladidla a jedná se o zdravou alternativu jiných sladidel, která je rovněž vhodná i pro diabetiky. Výhodou také je, že nepřekyseluje organismus a obsahuje některé prospěšné vitaminy, minerály a vlákninu. Kalorická hodnota je přibližně stejná jako u třtinového cukru či medu. Je široce používán při výrobě potravin a nápojů, stejně jako ke slazení dalších produktů, jako jsou snídaňové cereálie anebo tyčinky. Pšeničný sirup je bezpečnou potravinářskou přísadou, která je taktéž ekologicky zpracovávána a výroba by neměla natolik škodit životnímu prostředí.