Pullulan

  • Skupina: Dobré
  • Další názvy: E 1204, Pururan

Pullulan je polysacharid. Vyrábí se ze škrobu pomocí pěstování kvasnic Aureobasidium pullulans. Pullulanové polysacharidy mají formu bílého, jedlého, ve vodě rozpustného pevného prášku. Díky svým vlastnostem, jako je dobrá tvorba filmů a vláken, odolnost vůči lepidlu, snadnému zpracování a netoxicitě, se hojně používá v chemii, medicíně, potravinářství a kosmetice. Vyrábí se z něj kapsle a obalové materiály, které jsou ve vodě rozpustné a zabraňují oxidaci. V potravinářství jej najdeme pod označením E1204. Funguje zde jako zahušťovadlo a přídatná látka zlepšující kvalitu potravin. V kosmetice se kvůli svým lepivým vlastnostem používá jako filmový prostředek a pojivo (zahušťovadlo) v kosmetických přípravcích. Má také antioxidační účinky a proto jej výrobci často přidávají do anti-age kosmetických produktů. Jedná se o látku bezpečnou, netoxickou.

Produkty, ve kterých Pullulan najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: