Pyridoxine (Vitamin B6)
- Skupina: Fajn
- Další názvy: Vitamin B6
Vitamin B6 (pyridoxin) je důležitý pro imunitní funkce organismu. Pyridoxin účinkuje jako takzvaný koenzym, urychluje chemické reakce v buňkách. Hraje důležitou úlohu v metabolismu červených krvinek, při růstu a vývoji kostry. Je to jeden z nejdůležitějších vitaminů v metabolismu proteinů. Pomáhá při přeměně bílkovin na aminokyseliny a aminokyselin na bílkoviny. Zmírňuje únavu, urychluje regeneraci a napomáhá růstu svalové tkáně. Působí pozitivně na psychiku člověka při tělesné zátěži, stejně jako při depresivních stavech. I přesto, že se v těle nachází v játrech, ledvinách, slezině nebo mozku, jeho převážná část je obsažena ve svalech (až do 90 %). Tak jako ostatní vitaminy B-komplexu, i B6 je rozpustný ve vodě.
Vitamin B6 najdeme obzvláště v živočišných produktech (kuřecí a vepřové maso, játra, červené maso, ryby, mléčné výrobky, masité pokrmy, v potravinách rostlinného původu (celozrnné výrobky, brambory, luštěniny, banány, ořechy) a v kvasnicích. Nedostatek B6 je většinou doprovázen nedostatkem i ostatních B vitaminů. Více vitaminu B6 je potřeba zvláště v těhotenství, při kojení, chronické dialýze, v případě poruchy vstřebávání živin, při chronickém užívání léků (například antikoncepčních pilulek, isoniazid, D – penicilaminu, kortizonu), při nespavosti a podrážděnosti. Vitamin B6 kontroluje tvorbu a funkci niacinu, červených krvinek, žlučových solí a mnoha hormonů, včetně těch, které jsou spojeny s růstem, sexualitou a strukturou kostry. Pomáhá v prevenci zubních infekcí a kazů, účinkuje jako koenzym ve svalech, tkáňovém moku, játrech a nervové tkáni, účastní se udržování chemické rovnováhy tělesných tekutin a reguluje vylučování vody, produkci energie a odolnost vůči stresu. Působí jako mírný močopudný lék, tlumí záněty nervů a svalové křeče, pomáhá trávení tuků a bílkovin, potlačuje ranní nevolnost., působí preventivně proti tvorbě ledvinových kamenů a proti nemocem srdce. Je termolabilní – nestabilní při tepelných změnách. V potravinách je ničen konzervováním, mražením, grilováním a celkově varem.