Rajče jedlé (Solanum lycopersicum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: lilek rajče, rajské jablko, Lycopersicon esculentum, Lycopersicon lycopersicum
Rajče jedlé je rychle rostoucí bylina z čeledi lilkovitých, vysoká 30-150 cm. Jeho lodyha je rozvětvená, pokrytá měkkými žláznatými chloupky, listy jsou lichozpeřené s vykrajovanými okraji. Z úžlabí listů vyrůstají od června hrozny malých žlutých květů. Plody jsou šťavnaté bobule, nejčastěji červené nebo žluté. Jejich barva, velikost i tvar můžou být u různých odrůd velmi odlišné. Rajče pochází z horských oblastí Střední a Jižní Ameriky, odkud bylo dovezeno do Evropy, kde se postupně jeho plody staly oblíbenou součástí jídelníčku. V současnosti patří mezi nejrozšířenější užitkové rostliny. Pěstuje se v mírném a subtropickém pásmu.
Plody rajčete obsahují organické kyseliny, cukry, karotenoidní barviva, vitaminy C, B, A, E, vlákninu, pektiny, z minerálů např. draslík, hořčík a železo. Díky množství zdraví prospěšných látek jsou rajčata vhodná jako součást zdravé stravy, ale také při redukčních a očistných dietách. Jejich konzumace podporuje správnou látkovou výměnu i krvetvorbu, celkovou odolnost organizmu, přispívá také ke snížení hladiny cholesterolu, působí příznivě na srdce a krevní oběh či funkci jater. Rajčata jsou zdrojem antioxidantů, které chrání organizmus před působením volných radikálů. Významný je zejména lykopen, který se nachází zejména ve slupkách a obsahují ho i rajčata tepelně upravená. Tento antioxidant přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních i nádorových onemocnění. Rajčata mají všestranné využití ve studené i teplé kuchyni. Konzumují se čerstvá, vyrábějí se z nich šťávy, protlaky, kečupy apod. Rajčata mají uplatnění také v kosmetice. Šťáva z plodů čistí a zjemňuje pleť, působí silně antioxidačně. Připravují se z ní pleťové masky, extrakt se přidává do krémů a jiných kosmetických produktů. Pozor, nezralé zelené plody rajčat jsou jedovaté.