Rákos obecný (Phragmites communis)

Rákos obecný je velmi statná vytrvalá travina z čeledi lipnicovitých (Poaceae) dorůstající do výšky 1-4 m (někdy až 6 m). Je rozšířený po celém světě kromě vysokých horských poloh a tropických oblastí. Nachází se také na vlhkých lukách, olšinových a vrbových nivách a prameništích. Svými rychle rostoucími bohatě větvenými oddenky vytváří husté souvislé porosty zvané rákosiny. Plodem je šedožlutá obilka s chloupky na spodní straně. Rákos je oblíbeným stavebním materiálem pro hnízda a úkryty drobných zvířat, obojživelníků, ptáků a ryb. Je vhodný pro zpevnění břehů a jako ochrana proti erozi. Je vhodný jako rostlina pro kořenové čističky a pro produkci biomasy. V minulosti se používal třeba jako střešní krytina (došky). I dnes má široké technické využití ( slouží jako podklad pro omítku). Vyrábí se z něj různé výrobky (např. rohože, tklacovské cívky, květinové vazby). Je možné z něj získat celulózu.

Už méně známý je pro své léčivé účinky. Sbírá se jako mladá planá rostlina, kterou si můžeme přirozeně doplnit živiny. K účinným látkám obsaženým v rostlině patří asparagin, betakaroten, furfural, kyselina askorbová a křemičitá, sacharidy a saponiny. Celkově obsahuje asi 50 % škrobu, 15 % sacharidů a velké množství celulózy. K jedlým částem rákosu patří obilky, mladé prýty, mladá lodyha a oddenek. Oddenky se mohou vařit jako zelenina, sbírají se mladé a křehké nebo se suší a melou na mouku. Mladé prýty je možné nasekat na jemno a podusit na oleji také jako zeleninu. Oddenky působí proti bolesti (antipyreticky), zmírňují kašel a nadýmání. Užívají se i při léčbě artritidy a astmatu. Působí také močopudně, čistí krev a pomáhají při snižování horečky. V kosmetice se používají výtažky z rákosu pro své zklidňující, hojicí a antibakteriální vlastnosti.

Produkty, ve kterých Rákos obecný (Phragmites communis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: