Řepa červená (Beta vulgaris)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: řepa, krvavý elixír mládí, Beetroot, řepa obecná
Červená řepa je dvouletá, zřídka vytrvalá bylina z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Její kořeny jsou masité a tmavě červené, stonky má řepa vzpřímené a listy dlouze řapíkaté. Jedná se o jeden z nejsladších druhů zeleniny obsahující 7-8 % přírodního cukru. Původní domovinou je ve Středomoří a severní Africe. Pěstuje se v Evropě, Severní Americe a v mnoha asijských zemích. Byla využívána už ve starověkém Římě, kde sloužila jako potravina i léčivo. Nejčastěji se používá její kořen, ale i listy. Řepa červená obsahuje betain, minerální látky, jako např. draslík, vápník, železo, zinek, sodík, hořčík, jód, měď, selen, lithium a vitaminy zejména skupiny B či vitamin C a E. Další složky tvoří betakaroten, rubidium, cesium, antokyany, rostlinné barvivo betanin, pektin a další látky. Z červené řepy se připravují šťávy, přidává se do různých jídel nebo se nakládá. Nadměrné konzumaci červené řepy by se měli vyvarovat diabetici a lidé trpící močovými kameny.
V dřívějších dobách lidé konzumovali především mladé listy červené řepy. I dnes se mohou přidávat do salátů či polévek. Červená řepa je vysoce zásaditá, působí proti virům, bakteriím a mykózám. Dále pomáhá při alergiích, působí proti kornatění tepen, posiluje játra a žlučník. Má močopudné účinky, napomáhá vylučování nadbytku soli z organismu. Řepa podporuje růst buněk a aktivuje tvorbu červených krvinek, čímž dochází k lepšímu zásobování buněk kyslíkem. Čistí střeva a eliminuje zácpu. Odstraňuje toxiny z těla, dokáže zbavit mozek jedovatých kovů, snižuje krevní tlak, upravuje tep a posiluje nervový systém. Díky velkému množství vitaminů a minerálů je prospěšná těhotným a kojícím ženám, je vhodná i pro malé děti. Řepa rovněž napomáhá snížení cholesterolu, příznivě působí na zrak, podporuje plodnost a celkově přispívá k celkové regeneraci organismu. Lze provádět detox prostřednictvím zeleninových šťáv s obsahem červené řepy. Tato zelenina má dobrý vliv na obranyschopnost, eliminuje chudokrevnost a je skvělým preventivním prostředkem před onkologickými onemocněními. Pro svůj obsah křemíku umožňuje posílení vazivové tkáně a pokožky, cévních stěn a kostí. Má též dobrý vliv na lesk a pružnost pleti, na vlasy i nehty. Prášek z červené řepy lze jako barvivo přidávat do domácích mýdel, balzámů na rty a rtěnek, ale i do tvářenek a s mírou do krémů.