Retinyl Palmitate

Retinyl Palmitate je kombinace čistého retinolu (vitamin A1) a kyseliny palmitové, nasycené mastné kyseliny, které je součástí palmového oleje. Retinol, z kterého se ester derivuje, může být získán i z živočišných zdrojů (např. vejce, kuřecí a hovězí maso, mléko, ryby) nebo vyroben čistě syntetickou cestou. Vyskytuje se ve formě žluté až jantarové olejovité kapaliny, může být také v pevném stavu, není rozpustný ve vodě, je rozpustný v alkoholech a olejích. Najdeme ho také jako přirozenou součást lidského těla. Využívá se ve farmacii, kosmetice a potravinářství, kde nahrazuje Retinyl acetate. Je braný jako efektivní antioxidant, pomáhající snižování vrásek, může fungovat jako ochranný prostředek proti UV záření. Retinyl Palmitate se přidává hlavně do výrobků s anti-agingovým účinkem a těch, které jsou určené pro vyživení suché pokožky. Funguje jako pleťový kondicionér, změkčovač. Má exfoliační účinky, odstraňuje staré kožní buňky. Snadno se vstřebává do pokožky.

Ze zdravotního hlediska je složka poněkud diskutabilní, protože má kromě pozitivních účinků i řadu negativ. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Neměl by se používat do opalovacích přípravků, protože vykazuje schopnost reagovat se slunečním světlem a po jeho vystavení se stává karcinogenním. Mluví se o jeho vývojové a orgánové toxicitě a spojuje se s poruchami plodnosti u mužů i žen, může mít mutagenní účinky a poškodit zdraví lidského plodu.

Produkty, ve kterých Retinyl Palmitate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: