Rhododendron anthopogon

Rhododendrony jsou stálezelené keře nebo malé stromy dorůstající do výšky 15 m. Pěstují se po celém světě, hlavně v Himalájích, Číně, Japonsku, ale jsou oblíbené také v Evropě, kde rostou na Kavkazu, Sibiři, v oblasti Laponska, Alpách a Pyrenejích. Botanický název Rhododendronu je Rhodendron anthopogon D. Don, patří do rodiny Ericaceae (vřesovcovité). Existuje více než 850 různých druhů Rhododendronů. Z rhododendronu se získává esenciální parovodní destilací květu a někdy i větviček či listů rostliny. Obsahuje monoterpeny, sesquiterpeny a monoterpenoly. Má exotickou, zemitou a balzámovou vůni. Jeho vnitřní užívání je zakázáno, vždy se musí ředit do nosného oleje.

V Asii najdeme rhododendron pod názvem Sunpati. Je součástí tradičního ájurvédského lékařského systému. Využívá se pro uklidnění, při otravách, nechutenství, poruchách jater, jako tonikum dýchacího systému, pro zmírnění křečí nervového původu, na snížení bolesti pohybového aparátu a pro podporu činnosti endokrinního systému. Působí účinně proti bakteriím Staphylococcus aureus, Enterococcus fecalis, Bacillus subtilis, Mycobacterium tuberculosis a candidě. V kosmetickém průmyslu je využívaný pro své výborné hojivé schopnosti v péči o problematickou, zanícenou a suchou pokožku, ale i v anti-agingových řadách. Mírní projevy infekce a podporuje vznik nových kožních buněk. Udržuje vyváženou hydrataci pleti, napomáhá lesku vlasů, vyrovnává stav vlasové pokožky a eliminuje vznik lupů. Působí zároveň jako konzervační a parfemační činidlo.

Produkty, ve kterých Rhododendron anthopogon najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: