Rooibos (Aspalathus linearis)

 Čajníkovec kapský, známější jako Rooibos a roste jen v Jižní Africe. Rooibos se chybně považuje za čaj, jedná se ovšem o keř, z něhož se využívají hlavně listy a natě, které se dále fermentují a suší na slunci, vzniká tak všem známý "červený čaj", neproběhne-li fermentace a listy se jen usuší, vznikne druh zvaný zelený rooibos. Čajníkovec kapský obsahuje třísloviny, flavonoidy, vitamin C, stopové prvky, minerály (například zinek, hořčík, měď, draslík, železo) a další látky. Narozdíl od zeleného nebo černého čaje neobsahuje kofein.

Rooibos vykazuje značné antioxidační účinky, chrání pleť před působením volných radikálů a následným poškozením. Zabraňuje tak tvorbě vrásek, ztrátě elasticity a vysušením. Má zklidňující a hojivý vliv na kožní záněty a onemocnění, je tedy vhodný na pokožku trpící ekzémy, lupénkou, sklony k alergickým reakcím a snadným podrážděním. Při vnitřním užívání zpomaluje stárnutí organismu, harmonizuje trávicí ústrojí, je protikřečový, močopudný a urychluje spalování tuků. Také posiluje imunitu. Účinkuje i na psychiku člověka, kterou zklidňuje, působí proti stresu, nespavosti, úzkostem, panickým strachům, změnami nálad a podrážděním.

Produkty, ve kterých Rooibos (Aspalathus linearis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: