Rozmarýn lékařský (Rosmarinus Officinalis)

Rosmarinus Officinalis (rozmarýn lékařský, rozmarýna, rosemary) je stále zelená bylinka. Své využití nachází v kuchyni jako koření, v lidovém léčitelství, v aromaterapii i v kosmetice. Má hřejivé bylinkové aroma s lehce dřevitými tóny. V kosmetice se s ní často setkáme jako s esenciálním olejem, který patří mezi alergeny a může dráždit pokožku. Nedoporučuje se tedy citlivějším jedincům. V podobě koření, extraktů a macerátů je rozmarýnová silice v tak malém množství, že by ji měli snést i citlivější typy pleti.

Rozmarýn lze použít jen jako parfemaci, ovšem má i silné aromaterapeutické účinky. Jeho inhalace pozdvihuje ducha, dodává elán a chuť do života, rozprouďuje energii (spolu s tím se zvyšuje krevní tlak), zlepšuje náladu a má povzbuzující účinky. Také pomáhá soustředit se a zlepšuje pamět. Má čistící schopnosti na celé tělo a podporuje detoxikaci těla. Je antiseptický, protizánětlivý a antimikrobiální, pleť dokáže vyčistit, zjemnit a zklidnit. Je vhodnější na mastnější typy, ovšem neuškodí ani normální, smíšené nebo suché. Stimuluje vlasové kořínky, zastavuje tak padání vlasů a podporuje růst nových. Mimo jiné dodává lesk a objem. 

Produkty, ve kterých Rozmarýn lékařský (Rosmarinus Officinalis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: