Růže stolistá (Rosa Centifolia)

Růže stolistá, latinsky Rosa centifolia, je léčivá bylina pocházející z oblasti dnešního Maroka a Turecka, v těchto oblastech díky svým horkým létům stále bohatě kvete i dnes. Má podobu trnitého keře, ze kterého se k léčitelským, aromaterapeutickým i kosmetickým účelům používají okvětní lístky rostliny. Forma použití je různá: nálev, lihová tinktura, odvar, éterický olej (dále jen EO). EO se získává extrakcí za pomocí rozpouštědel, má posilňující charakter a silně pižmovou, sladkou, výrazně květinovou vůni.

Růže stolistá má opravdu širokospektrální působení - pomáhá při chřipce, rýmě, astmatu, střevních a žaludečních onemocněních, zánětu žlučníku, poruchách prokrvení, bušení srdce, menstruačních potížích, bolestech hlavy, kašli, tuberkulóze, posiluje játra, ničí viry a bakterie, čistí krev, zmírňuje stres, deprese, celkově zlepšuje náladu, posilňuje ducha a v neposlední řadě má afrodiziakální účinky. V kosmetickém průmyslu si růže stolistá našla své místo díky svým pečujícím účinkům na pleť. Pomáhá zmírňovat ekzematické projevy pokožky. Účinná je rovněž i na vrásky a je vhodná pro všechny typy pleti. Nemá žádné vedlejší účinky, takže ji mohou používat děti, těhotné ženy i starší lidé.

Produkty, ve kterých Růže stolistá (Rosa Centifolia) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: