Rybíz (Ribes sativum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Ribes nigrum, Ribes rubrum, meruzalka obecná, meruzalka rybíz, meruzalka zahradní, meruzalka, smradinka, smradlavý rybíz, smrdlenka
Rybíz je nízký opadavý, ojediněle stálezelený keř z čeledi meruzalkovitých, Grossulariaceae, vysoký až 1,5 m. Listy jsou jednoduché, střídavé, se zubatým okrajem a porostlé drobnými chloupky, květy žlutozelené, uspořádané do převislých hroznů. Rybíz kvete od dubna do května. Plody jsou kulovité, mírně nakyslé, červené, temně fialové až černé nebo bílé bobule dozrávající podle druhu od poloviny června až do září. Předmětem sběru jsou plody i listy. Rybíz pochází ze severní Evropy a Asie, je rozšířen v mírném pásmu severní polokoule. V ČR se rybíz vyskytuje ve 2 formách: plané a pěstované. Dá se konzumovat čerstvý nebo se z něj připravují šťávy a přidává se do čajů či různých potravinářských výrobků (džem, marmeláda, sirup, víno, kompot, koláče aj.). Z mladých listů se vyrábí tinktura a připravuje se nálev z listů i plodů. Rybíz obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E a P, retinol, ovocné kyseliny, vlákninu, pektin, resveratrol, silice, minerály a stopové prvky, např. draslík, vápník, železo, zinek, magnézium a fosfor. Nejvyšší obsah vitaminu C má černý rybíz, který zároveň obsahuje vysoký podíl rutinu. Dále jsou přítomna antokyanová barviva, provitamin A a další. Tinktura není vhodná při žaludečních vředech, v případě zvýšených hodnot krevních sraženin či v době těhotenství.
V bobulkách rybízu jsou důležité látky podporující zvýšení imunity. Je významnou vitaminovou bombou a účinným antioxidantem, který chrání buňky i orgány. Obsažené ovocné kyseliny podporují dobrou látkovou výměnu. Rybíz napomáhá udržení zdravých a pružných cév, působí proti křečovým žilám, hemoroidům a ateroskleróze. Je vhodný při nachlazení, kašli, virových a bakteriálních infekcích, vyvolává pocení, snižuje horečku a působí močopudně. Ulevuje též při průjmu, kurdějích a artritidě, je vhodný v době rekonvalescence. Jeho šťáva je výbornou prevencí před ledvinovými kameny a detoxikačním prostředkem. Rybíz též posiluje žaludek a napomáhá lepšímu trávení, blahodárně působí při zánětech kloubů a dně. Chrání zrak a pomáhá při únavě očí a šerosleposti, má preventivní účinky před rakovinou. Listy rybízu jsou hojně využívány v lidovém léčitelství zejm. při střevních onemocněních, mírně snižují krevní tlak a přidávají se do bylinných směsí na záněty ledvin a močových cest. Z černého rybízu se dá připravit i tonikum na cévy, k povzbuzení nervů a celého organismu. Z listů zase čaj v kombinaci s jahodníkem, maliníkem a ostružiníkem. Listy se osvědčily při kožních vyrážkách, plody rybízu lze přidat do masky proti vráskám.