Rýže setá (Oryza sativa)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Rice, Brown rice, Asian rice, Hnědá rýže, Rýže osená
Rýže setá je jednou z nejstarších a nejrozšířenějších zemědělských plodin, její domov je v Asii, konkrétně v jižní Číně, Thajsku a Indii. Rýže je v podstatě obilovina, dorůstá do výšky až dvou metrů a náleží do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Pěstování rýže zabírá přibližně 3 % z celkové zemědělské produkce. Rýže jako potravina je bohatá na sacharidy, aminokyseliny, vitaminy (vitamin E, vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 a také vitamin K), kyselinu ferulovou, alantoin a škroby, které se starají o dobré zdraví těla i pokožky. Obsahuje životně důležité minerály, jako je hořčík, vápník, draslík, mangan, fosfor, zinek, železo, selen a vysoké množství vlákniny. Tyto hodnoty se ovšem vztahují k hnědé (naturální) rýži.
V kosmetice se rýže používá hlavně ve formě hydrolyzovaného proteinu. Rýžový protein je za pomoci hydrolyzace rýže izolovaná látka s vysokou koncentrací prospěšných živin a je hypoalergenní. Rýže zlepšuje funkce krevního oběhu, posiluje schopnost obnovy kožních buněk, díky přítomnosti glutaminu a alaninu vyrovnává vlhkost pleti a udržuje dobrou hydrataci. Chrání pokožku před nepříznivými vlivy, srovnává její tón. Stimuluje tvorbu kolagenu, snižuje hyperpigmentaci a otoky. Ve vlasové péči eliminuje lupy, zlepšuje vlasovou strukturu. Bývá také součástí přírodního make-upu, rýžový prášek se přidává do pleťových pudrů.