Rýžový sirup

Rýžový sirup je zdravou alternativou k bílému rafinovanému cukru. Vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu za působení přirozených enzymů. Jeho kvalita záleží na technologii i kvalitě rýže. Rýže setá z čeledi lipnicovitých je tradiční potravinou rostoucí v Asii v mokrém prostředí. Jde vlastně o rostlinu, která tvoří trs dlouhých zelených listů a dorůstá do výšky asi 1,3 m. Organický sirup je zdrojem vitaminů skupiny B. Jinak rýžový sirup obsahuje z 80 % rýži, pitnou vodu a menší množství hořčíku, draslíku, manganu a zinku. Důležité je, že neobsahuje fruktózu. Ve 100 g rýžového sirupu je zastoupeno cca 45 g maltózy, 29 g glukózy a 22 g polysacharidů. Dá se využít v případě neodolatelné chuti na sladké, není však vhodný při hubnutí nebo pro jedince s obezitou.

Obsažené polysacharidy v rýžovém sirupu se v organismu déle vstřebávají, tzn. Že se energie uvolňuje pozvolněji. Je výživnější a nezpůsobuje kolísání hladiny krevního cukru jako bílý cukr. Rýžový sirup je využíván ve studené i teplé kuchyni. Hodí se k pečení sušenek, koláčů, zdravých dobrot, lze jím dochucovat cereálie, kaše, mléčné a sójové výrobky, palačinky apod. Je vhodný při výrobě domácích sirupů a džemů, ale nehodí se k oslazení čaje a kávy. Je méně sladký než bílý cukr. Co se týče jeho používání na pečení, 1/4 šálku rýžového sirupu běžně nahradí 1 šálek cukru. Stačí však zkonzumovatjednu polévkovou lžíci 1-2x za týden. Rýžový sirup odkyseluje organismus a nezatěžuje orgány zpracováváním sacharidů. Ovšem má vysoký glykemický index.

Produkty, ve kterých Rýžový sirup najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: