Rýžový škrob

Škroby obecně patří mezi sacharidy a jsou pro nás jedny z nejdůležitějších zemědělských produktů. Rostliny škrob ukládají jako zásobní látku, vždy je tvořen ze dvou základních složek - amylózy a amylopektinu. Vzájemný poměr těchto dvou složek se u různých rostlin liší a dává tak škrobu dané rostliny specifické vlastnosti. Rýžový škrob je hlavní složkou rýže a oproti jiným škrobům je unikátní velikostí škrobových zrn, které jsou velmi malé, a také svou specifickou strukturou amylózy a amylopektinu. Poměr těchto dvou složek se liší nejen u různých druhů rostlin, ale také u různých odrůd rýže a je ovlivněn i klimatickými podmínkami a půdou, na které je rýže pěstována. Škrob obsahuje také malé množství tuku, bílkovin, minerálů a vody.

Jedinečná stavba a malá velikost škrobových zrn činí rýžový škrob velmi dobře stravitelným. Najdeme jej v nejrůznějších potravinách od dětských výživ přes pečivo, cukrovinky, zmrzliny, mléčné produkty až po dresingy, omáčky, polévky, masné výrobky nebo dokonce nápoje. Vytváří jemnou, krémovou texturu, a proto se často přidává do výrobků se sníženým obsahem tuku, aby byla napodobena chuť a konzistence plnotučné verze produktu. Díky své bílé barvě je využíván i k zesvětlení či vybělení výrobku. Kromě potravin se používá při výrobě kosmetiky, léčiv, papíru, plastů nebo textilií. Je považován za bezpečnou látku, která nezpůsobuje alergické reakce, a je proto vhodný jako přísada v potravinách a kosmetice. Dokonce bylo prokázáno, že koupele s rýžovým škrobem zklidňují podrážděnou pokožku a pomáhají při atopickém ekzému. Rýžový škrob bývá často fyzikálně nebo chemicky upravován, aby byla zlepšena jeho funkce v produktech a nepodléhal změnám teploty a pH.

Produkty, ve kterých Rýžový škrob najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: