Rýžový vosk

Rýžový vosk se získává z otrub rýže seté. Setkáme se s ním v podobě drobných tuhých krystalek žluté nebo světle hnědé barvy (případně bílé, pokud je rafinovaný) a nemá žádnou výraznou vůni. Vzhledem k tomu, že je čistě rostlinný, může sloužit jako veganská náhrada včelího vosku. Výborně také nahradí karnaubský nebo kandelilový vosk. V kosmetice se používá jako zahušťovadlo a kromě toho také působí příznivě na stav pokožky. Zvlhčuje ji, zjemňuje, vytváří na ní lehkou ochrannou vrstvu a díky antioxidačním účinkům ji chrání před volnými radikály. Z tohoto důvodu najdeme rýžový vosk třeba ve složení balzámů na rty, pleťových krémů, make-upů apod. Přidává se ale také do kondicionérů, kde pomáhá uzavírat strukturu vlasu, a tím ho vyhlazuje.

S rýžovým voskem se ale můžeme setkat také v potravinářství, a sice pod označením E908. Pomáhá vytvořit lesklou vrstvu na ovoci či zelenině. Kromě toho brání ztrátě vlhkosti, a díky tomu těmto potravinám prodlužuje trvanlivost. U rýžového vosku nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidské zdraví. Dnes se však už téměř nepoužívá, a v zemích Evropské unie se dokonce jedná o v potravinářství zakázanou látku. Ovšem v potravinách a pochutinách, které se k nám dovezou ze zemí mimo EU se rýžový vosk objevit může.

Produkty, ve kterých Rýžový vosk najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: