Saccharomyces Cerevisiae
- Skupina: Výborné
- Další názvy: pivní kvasinka, pekařská kvasinka
Saccharomyces Cerevisiae je druh kvasinky a řadí se mezi vřeckovýtrusné houby. Jedná se o jeden z nejprostudovanějších eukaryotních organismů z hlediska molekulární a buněčné biologie. Je významná především pro studium buněčného cyklu. Buňky této kvasinky mají oválný až kulovitý tvar a velikost 5-10 mikrometrů. Používá se zejména v potravinářství v procesu kvašení – výroba piva a vína a pekařské droždí.
Saccharomyces Cerevisiae se rovněž využívá v kosmetickém průmyslu ve formě extraktu. V produktech péče o pleť má schopnost hydratovat pokožku a obecně ji udržovat v dobrém stavu. Dále napomáhá zlepšovat mikroreliéf pokožky (malé vrásky a povrchové nepravidelnosti pokožky). Má schopnost stimulovat mitochondriální metabolismus a produkci různých typů kolagenů. Nejsou záznamy o tom, že extrakt ze Saccharomyces Cerevisiae způsobuje negativní vedlejší účinky spojené s jeho používáním a je obecně považován za bezpečnou kosmetickou složku.