Sacha inchi (Plukenetia volubilis)

Sacha inchi je polodřevitá, popínavá trvalka s botanickým názvem Plukenetia volubilis z čeledi Euphorbiaceae (Pryšcovité). Její domov je v Jižní Americe a jejím okolí (Venezuela, Ekvádor, Peru, Kolumbie, Bolívie, Brazílie) a dalšími jejími komerčními producenty jsou Karibik nebo jihovýchodní Asie a Thajsko. Plody Sacha inchi jsou zelené, hvězdicovité a po usušení získají hnědou barvu. Plody a semena z nich získané se používají v potravinářství, kosmetice a tradičním lidovém léčitelství. Sacha Inchi má vysoký obsah olejnatých složek (až 60 %) a bílkovin (27 %). Napomáhá zlepšit funkce centrální nervové soustavy, mozku, kardiovaskulárního systému, používá se jako mírné antidepresivum, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a může zmírnit projevy Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Předepisuje se při zánětech střev a potížích trávicí soustavy. Mírní projevy poruch pohybového aparátu.

Ze semen Sacha inchi se lisuje za studena výživný olej, který je velmi bohatý na esenciální mastné kyseliny omega-3, omega-6, omega-9, což z něj činí výbornou složku pěsticí kosmetiky. Využívá se jako hojivá součást produktů péče o problematickou, suchou a zralou pokožku. Vyživuje, hydratuje a mírní projevy zánětu. Zlepšuje pružnost a pevnost pokožky a napomáhá stimulovat kvalitní regeneraci kožních buněk. Mírní projevy předčasného stárnutí kůže a zlepšuje její přirozený metabolismus. Má velmi dobrou absorpční schopnost. Olej Sacha Inchi lze použít i v péči o problematickou vlasovou pokožku se sklony k lupům. Olej také zlepšuje strukturu vlasů, zabraňuje jejich třepení a poskytuje kvalitní ochranu proti znehodnocením vnějšími vlivy a mechanickými procesy. Podporuje zdravý růst a přirozený lesk vlasů a zabraňuje jejich vypadávání.

Produkty, ve kterých Sacha inchi (Plukenetia volubilis) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: