Sacharin

Sacharin je bílá, krystalická látka. I když se používá jako náhražka cukru v potravinářském průmyslu a má sladkou chuť, nemá žádnou chemickou spojitost s reálnými cukry, ani výživovou hodnotu. Je asi 300x sladší než klasický cukr, ale při vysokých dávkách vykazuje určitý stupeň hořkosti a stává se chuťově nepříjemným. Vyrábí se synteticky oxidací o-toluensulfonamidu nebo anhydridu kyseliny ftalové, lidské tělo ho není schopno metabolizovat. Je používán k dochucování limonád a nízkokalorických sladkostí pro diabetiky, ale také do klasických žvýkaček, šťáv, ústních vod, zubních past nebo léčiv. Je problematický převážně kvůli svému původu, spojuje se s výskytem rakoviny dělohy a močového měchýře u mužů. V USA byla látka nějaký čas zakázaná a následně opět v roce 2000 povolená. V kombinaci s některými druhy léčiv může poškozovat sliznice. Výjimečně spouští alergickou reakci. V Evropské unii je povolený v omezeném dávkování jako sladidlo do krémů, dezertů, nápojů a cukrovinek.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: