Šafrán setý (Crocus sativus)

Šafrán setý je vytrvalá rostlina z čeledi kosatcovitých (Iridaceae) dorůstající výšky 10-30 cm se zásobní podzemní, zploštěle kulovitou hlízou. Jeho listy jsou úzké, čárkovité a rýhované. Kvete na podzim tmavě fialovými květy. Předmětem sběru jsou květ a nať, respektive čnělky, z nichž se vyrábí koření. Šafrán má charakteristické aroma, štiplavou, kořeněnou až mírně hořkou chuť a barví nažluto. Jeho domovinou je Persie. Dnes je pěstován např. v Íránu, Itálii, Španělsku či Francii, též v Řecku, Turecku a indickém státě Kašmír. Tato rostlina obsahuje aldehydy, crocin, safranal, glykosidy např. picocrocin, dále silice, vitaminy A, B, C, minerály a stopové prvky, např. hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, měď, mangan, vlákninu, bílkoviny, tuky, sacharidy, flavonoidy, karotenoidy crocin, crocetin, zeaxanthin, hořčiny aj. V příp. užívání šafránu a přípravků z něj je nutné výše dávek konzultovat s odborníkem. V nadměrném množství je toxický a může mít až smrtelné následky. Není vhodný během těhotenství (může vyvolat potrat) a pro kojící ženy. Šafrán by neměly užívat osoby s poruchou krevní srážlivosti a jedinci užívající antidepresiva.

Šafrán setý je již dlouhý čas velmi ceněnou rostlinou. Jeho použití bylo všestranné, od koření, přes barvivo až po složku v parfémech. V oblasti medicíny se doporučoval k léčbě žloutenky, melancholie či jako afrodiziakum. Přidával se take do sirupu proti nespavosti, využíval se pro lepší hojení ran, při potížích horních cest dýchacích a na vyvolání potratu. Dnes tvoří součást orientální, francouzské a španělské kuchyně. Šafrán se používá v ájurvédě i léčitelství. V nižších terapeutických dávkách zlepšuje trávicí procesy. Snižuje hladinu cholesterol a uvolňuje křeče hladkého svalstva. Zabraňuje vytváření krevních sraženin a příznivě působí při poruchách menstruace. Šafrán má rovněž sedativní, antidepresivní až hypnotické vlastnosti. Posiluje srdce a mysl, má dobrý vliv při nachlazení, horečce či astmatu. U lidí s Alzheimerovou chorobou podporuje lepší poznávací funkce. Některé studie popisují též antioxidační, imunomodulační, protirakovinné a antimutagenní účinky. Při vyšších dávkách podněcuje děložní stahy. Šafrán je součástí Švédských kapek a je využíván i v homeopatii, např. při jaterních a menstruačních poruchách. Výtažek ze šafránu se někdy kombinuje s aminokyselinou L-tryptofan a pyridoxinem (vitaminem B6). Tyto přípravky se doporučují v případě lehké až středně těžké deprese provázené nespavostí. Sušené šafránové čnělky se rovněž využívají při výrobě kosmetiky.

Produkty, ve kterých Šafrán setý (Crocus sativus) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: