Šalvěj hispánská (Salvia hispanica)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Chia
Šalvěj hispánská je vytrvalá bylina, pocházející ze střední Ameriky. V současnosti se pěstuje hlavně v Peru a Argentině. Její botanický název je Salvia hispanica. Patří do čeledi hluchavkovitých. Roste do výšky 1 m, kvete fialově nebo bíle. V dávných dobách byla nedílnou součástí jídelníčku Aztéků, kteří ji kombinovali v pokrmech s kukuřicí, fazolemi, hrachem a amaranthem. Rostlina pro ně měla také kulturně-náboženský význam. Dnes se Šalvěj hispánská používá hlavně v alternativní medicíně, potravinářství a kosmetice. Její semena, známá pod názvem chia, jsou bohatým zdrojem vlákniny a prospěšných mastných kyselin a tuků, které chrání kardiovaskulární systém. Obsahují hlavně mastné kyseliny omega 3 (kyselina alfa-linolenová), omega 6 (kyselina gama-linolová), ale také kyselinu listovou, kyselinu linolovou, vápník, fosfor a mangan. Chia semínka se doporučují při zažívacích problémech, pro potlačení zánětu, při poruchách krevní srážlivosti, vysokém krevním tlaku a jako prevence mozkové mrtvice.
V kosmetickém průmyslu se používá buď extrakt anebo olej ze semen Šalvěje hispánské. Díky vysoké koncentraci omega-3 a omega-6 mastných kyselin se jedná o vysoce účinnou složku pro péči o pleť i vlasy. Chia olej zlepšuje hydrataci pleti, uzamyká v ní vlhkost a zabraňuje jejímu poškození, dodává jí pružnost a pevnost, vyhlazuje vrásky. Výrobky s obsahem šalvěje hispánské jsou vhodné pro léčbu aknózní, mastné pleti s viditelnými póry, ale také pro pleť citlivou a stárnoucí. Chia působí jako antioxidant, napomáhá vylučování škodlivin z pleti, podporuje obnovu kožních buněk a dodává kůži vyrovnaný, pěstěný tón. Šalvěj hispánská je neproblematickou kosmetickou složkou, je dobře snášená, vhodná pro vegany, povolená v bio kosmetice.