Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj lékařská je vytrvalá, silně aromatická, teplomilná rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), která dorůstá výšky 20–70 cm (v závislosti na podmínkách, vyšší rostliny se vyskytují v teplých oblastech např. na Balkáně). Název rostliny je odvozen od latinského "salvare" - spasit, vyléčit. Léčivé účinky šalvěje byly známé už ve starověkém Egyptě. K nám se dostala pravděpodobně někdy v 9. století, kdy se začala pěstovat v klášterních zahradách. Šalvěj obsahuje silice (thujon, cineol, kafr, borneol, salviol). Dále obsahuje třísloviny, saponiny, hořčiny, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky). Předmětem použití jsou především listy (někdy celá nať), které se uplatňují jako koření v kuchyni. V lidovém léčitelství se z nich pak připravuje čaj, odvar, tinktura a destilací také éterický olej.

Působení šalvěje lékařské je široké díky jejím antibiotickým, protivirovým a protizánětlivým účinkům: pomáhá při léčbě různých druhů rakovin a při onemocnění míchy. Harmonizuje trávicí soustavu tím, že ulevuje od nadýmání, zabraňuje průjmům, působí proti křečím a pomáhá při žaludečních, střevních, žlučníkových potížích a při onemocnění jater. Zmírňuje záněty dásní a zubů, celkově pomáhá při zánětech v krku a odhleňuje. Také posiluje dýchací systém. Uplatnění najde i při třesu končetin, pročišťuje krev a zlepšuje činnost nervové soustavy. Povzbuzuje chuť k jídlu. Omezuje noční pocení (zejména nervového původu v období klimakteria nebo pubertě), pomáhá při nepravidelné menstruaci a snižuje produkci mateřského mléka. V kosmetice se šalvěj používá pro své stahující a dezinfekční schopnosti (pleťová voda má výborné účinky na problematickou a aknózní pleť), potlačuje tvorbu lupů (doporučuje se zde používat šalvějový odvar) a pro své účinky při léčbě zánětů v dutině ústní se její výtažky přidávají i do zubních past. Šalvěj by se neměla používat vnitřně ve větším množství, obsažený thujon je totiž jedovatý. Nedoporučuje se ani použití éterického oleje těhotným ženám a dětem do věku 3 let a jeho použití na kůži v neředěném stavu.

Produkty, ve kterých Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) najdete: