Šalvěj muškátová (Salvia sclarea)

  • Skupina: Čistě přírodní látky
  • Další názvy: šalvěj vonná, šmuran muškátový, šalvěj muškatelová, šalvia muškátová, Athiopis sclarea, Sclarea vulgaris

Šalvěj muškátová je dvouletá nebo vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), dorůstající výšky 30-140 cm. Lodyha je přímá, větvená, chlupatá s přízemní listovou růžicí. Zelené či stříbrošedé dlouze řapíkaté listy jsou vejčité a chlupaté. Kvete od června do srpna bílými, růžovými či modrofialovými krátce stopkatými květy. Šalvěj upřednostňuje sušší a slunná stanoviště. Jde o rostlinu s velmi intenzivní vůní, původně pocházející ze Středomoří, jihozápadní a střední Asie. U nás i na Slovensku se pěstuje zřídka. Z této byliny lze připravit odvar. Z poupat a květů, včetně zavadnutých listů se parní destilací získává esenciální olej, který obsahuje linalylacetát, linalool, sclareol, neryl-acetát, beta-caryophylen, geraniol a bicyclo-germacren. Při běžném dávkování nemá šalvěj žádné kontraindikace. Některé zdroje uvádějí, že není vhodná pro těhotné a kojící ženy. V případě vyšších dávek může způsobit bolesti hlavy. Nedoporučuje se při. hypertenzi a epilepsii. Jako přírodní sedativum může zvýšit opojení alkoholem apod.

Léčivé působení šalvěje muškátové je podobné jako u šalvěje lékařské. Dříve byla využívána pro čistotu a jas očí, zlepšovala zrak a sloužila jako prevence před ztrátou vidění. Tehdy se oční víčka potíraly odvarem z tého byliny. Bylina rovněž uvolňovala mysl, podporovala jasnovidectví a usnadňovala porod. Díky obsaženým aromatickým látkám se šalvěj muškátová využívá zejména v aromaterapii, kosmetice, například při výrobě parfémů, pro výrobu vonných olejů a také při výrobě muškátového vína, nápojů, pečiva, cukrovinek apod. Listy se mohou přidávat do různých pokrmů či vonných květinových směsí, potpourri. Éterický olej má blahodárné účinky na centrální nervový systém, stimuluje některá mozková centra, např. hypothalamus a hypofýzu. Působí antidepresivně až euforicky a zároveň sedativně, snižuje krevní tlak. Šalvěj ulevuje v případě křečí všeho druhu a napomáhá uvolnění při svalovém napětí. Aromaolej má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, eliminuje plísně. Je velmi účinný při opakovaných infekcích, například střev či močových cest. Čistí a léčí rány, dokonce i i ty špatně se hojící. Dále je známo její afrodiziakální působení. Šalvěj muškátová je jednou ze základních ženských bylin. Posiluje dělohu, je dobrou prevencí před různými potížemi v klimakteriu a upravuje menstruaci. Také má dezinfekční a stahující vlastnosti, například na dásně. Šalvěj udržuje zdravý vzhled kůže a vypíná ji. Dobře působí při akné či při nadměrném vypadávání vlasů. Éterický olej se v kombinaci se základovým používá k masážím.

Produkty, ve kterých Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: