Sardel japonská (Engraulis japonicus)

  • Skupina: Výborné
  • Další názvy: Japanese anchovy, Japonská ančovička, Katakuchi-iwashi

Sardel japonská je malá ryba, která se používá v makrobiotice a farmacii. Je také nedílnou součástí japonské gastronomie, kde ji najdeme v mnoha úpravách. Její japonský název je Katakuchi-iwashi. Žije v západní, střední a severní části Tichého oceánu. Hraje důležitou roli ve výživových doplňcích, kde se používá především ve formě rybího tuku. Sardel je totiž vysoce bohatá na selen, vitaminy B6 a B12, vitamin D, proteiny, omega 3 mastné kyseliny a jód. Kombinace účinných látek obsažených především v tuku této drobné rybky podporuje zdraví pleti, chrání ji před předčasným stárnutím a posiluje obranyschopnost celého organismu. Olej ze sardele obnovuje zdraví tkání, chrání zuby, snižuje škodlivý cholesterol, zlepšuje zdraví srdce a cév, má antioxidační charakter a bojuje proti volným radikálům. Lze jej použít i při Alzheimerově chorobě.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: