Šeřík obecný (Syringa vulgaris)

Šeřík obecný je keř nebo menší strom z čeledi olivovníkovitých. Dorůstá do výšky šesti metrů. Listy šeříku jsou vstřícné, řapíkaté, hladké a sytě zelené. Mají srdčitý tvar. Šeřík kvete v květnu, jeho květy jsou uspořádány do dlouhých a hustých hroznovitých květenství. Květy jsou trubkovité, čtyřčetné, světle fialové, u vyšlechtěných odrůd také bílé, růžové či červenofialové. Vyznačují se intenzivní květinovou vůní. Původní oblastí výskytu šeříku obecného je Malá Asie a jihovýchodní Evropa, odkud byl jako okrasná rostlina přivezen i do střední a západní Evropy. Šeřík obecný a jeho kultivary se pro silně vonící a dekorativní květy často vysazují v parcích či zahradách jako okrasná dřevina.

V minulosti se v lidovém léčitelství používaly květy šeříku ve formě obkladů proti bolestem hlavy, čaj z nich se doporučoval při bolestech v krku. Z květů se dá připravit také aromatický sirup. Šeříkové květy mají nejen dekorativní vzhled, ale vynikají především svou intenzivní vůní. Silnou aromatičností se vyznačuje i šeříkový éterický olej, proto bývá využíván při výrobě kosmetiky. Vzhledem k tomu, že aroma výtažku ze šeříku neodpovídá známé vůni šeříkových květů, tvůrci parfémů obvykle šeříkové aroma vytvářejí kombinací jiných vůní (jasmínu, ilang-ilangu, neroli a vanilky). Šeříková silice je doporučována proti stresu a na zlepšení nálady, má mírně antibakteriální vlastnosti. Je vhodnou součástí interiérových vůní či přírodních čisticích prostředků. V péči o pokožku pomáhá  vyhlazovat vrásky, chrání pleť a zvyšuje její elasticitu. Využití má i šeříkové dřevo, které je pro svou pevnost, jemnou strukturu, dobrou leštitelnost a výraznou barevnou kresbu vhodné k výrobě dekorativních předmětů. Plod, kůra, listy i kořeny šeříku obsahují látku syringin, která při styku s  pokožkou či sliznicí může vyvolat alergickou reakci. Alergenní je rovněž silice šeříku, proto je potřebné před použitím vyzkoušet případnou přecitlivělost.

Produkty, ve kterých Šeřík obecný (Syringa vulgaris) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: