Sezam indický (Sesamum Indicum)

Sezam indický je jednoletá bylina z čeledi sezamovitých dosahující až 2 metrů. Pochází z Afriky, kde najdeme i její divoké druhy, pěstuje se ale i v Indii, Barmě, Číně či Mexiku, u nás se nepěstuje. Z rostliny se používají jedlá semena, která mohou být různě zbarvená - od krémově bílé až po černou. Sezamová semínka tvoří až z 50 % olej a z 20 % bílkoviny. Z účinných látek jmenujeme např. niacin, fosfor, hořčík, vápník, zinek a lecitin. Semena se široce uplatňují v potravinářství, kde se používají jako posyp na sladkém i slaném pečivu, vyrábí se z nich známá sezamová pasta (tahini), z které se pak připravují cukrovinky jako baklava nebo chalva. Pasta se přidává i do velmi známé a oblíbené cizrnové pochoutky - hummusu. Ve fytoterapii se semena používají při chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů.

V kosmetice se používá rostlinný olej, který se získává lisováním semen. Má zvláčňující, změkčující a zvlhčující účinky a posiluje ochrannou vrstvu pokožky. Působí protizánětlivě a antibakteriálně. Pomáhá při revmatických potížích. Je hydrofilní, takže se může použít i jako olej koupelový. Jelikož má stimulační účinky, neměl by se používat při zánětlivých stavech kůže. Lze jej použít i vnitřně, je velmi chutný a výživný, má vysoký obsah polynenasycené omega 6 linolové kyseliny a velký podíl kyseliny olejové. Chrání před škodlivými účinky volných radikálů. Je jedním ze základních olejů používaných v ájurvédské medicíně - zlepšuje průchodnost cév, blahodárně působí na srdce a při poruchách metabolismu. Posiluje kosti a působí proti osteoporóze. Podporuje růst nových buněk zejména v trávícím traktu. Sezam by neměli užívat těhotné a kojící ženy a lidé alergičtí na arašídy.

Produkty, ve kterých Sezam indický (Sesamum Indicum) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: