Šicha černá (Empetrum nigrum)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Crowberry, Black crowberry, Empetrum medium, šicha sibiřská (poddruh, E. sibiricum)
Šicha černá je nízký, stálezelený keřík s plazivými rozvětvenými větvičkami a malými jehlicovitými lístky. Vzhledem připomíná vřesovec. Kvete drobnými, růžovými nebo červenými květy, plody jsou kulaté, mírně zploštělé modročerné peckovice podobné borůvkám. Roste hlavně v arktickém a subarktickém pásmu Asie, Evropy i Ameriky na rašelinných půdách v tundrách a lesích, mimo toho se vyskytuje i v horách mírného pásma včetně České republiky, kde je však vzácná a chráněná.
Plody šichy černé jsou jedlé. Zejména v polárních oblastech jsou důležitým doplňkem stravy místních obyvatel. Mají vysoký obsah vitaminu C, dále obsahují flavonoidy, rutin, kvercetin či antokyanové barvivo. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky a přispívají ke snížení hladiny krevního cukru. Konzumují se čerstvé, suší se, konzervují, přidávají do marmelád a sirupů. Obsažené antokyany umožňují bobule využívat jako přírodní barvivo. Nať šichy se pak uplatňuje v lidovém léčitelství jako močopudný prostředek, na úpravu metabolismu a proti horečkám. Extrakt z plodů šichy černé má využití také v kosmetice, a to jako součást přípravků péče o pleť. Je významný zejména svými antioxidačními účinky, přispívá k tonizaci a hydrataci pokožky a působí proti jejímu předčasnému stárnutí.